lördag 21 april 2018


Kampen om kraften
Förberedelser
Medtag två rep hemifrån och hitta någonting från naturen som kan markera mittpunkten. Förbereda olika konstellationer, t.ex. två mot två, tre mot två och även placera barnen på olika ställen av repet.
Utförande
Barnen delas upp i två olika grupper, fem på varje sida. I grupper med blandade åldrar 3-5 år och både pojkar och flickor i båda lagen. Under utförandet testas olika konstellationer som 3 åringar mot 5 åringar eller tre personer mot fyra. Testa ställa barnen på olika ställen av repet för att se om det har någon betydelse om man står nära mittpunkten eller långt bort. 
Pedagogiskt syfte
Barnen ska upptäcka kraft och dess funktion på ett lekfullt sätt. Genom samtal får barnen reflektera över uppgiften de har framför sig och ställa en hypotes. Har fysisk styrka, position, antal och ålder någon inverkan på kraften? Stämmer deras hypotes med resultatet? Varför respektive varför inte? Dragkamp som aktivitet handlar också om lagarbete hur man samspelar med andra. Tillsammans så lär man sig utveckla olika tekniker för att samarbeta. Barnen lär sig också att följa regler och enkla instruktioner. Det pedagogiska syftet med aktiviteten är inte att vinna eller att något är rätt eller fel, utan mer att prova på kraft som begrepp med hjälp av sig själva.
Motivering till val av arbetssätt
Valet att arbeta med dragkamp som aktivitet grundar sig i att vi anser att det är ett lekfullt sätt att arbeta med fysik som område. Vi kommer i kontakt med begreppet kraft och låter barnen reflektera kring något som de möter på varje dag i sin vardag. Genom att använda sina kroppar fysiskt i aktiviteten får de en chans att utveckla deras motorik, de får även lära sig att samarbeta med varandra. Dragkamp är något som barn även ofta känner igen och har en tidigare erfarenhet från, vilket också grundar sig i vårt val. Igenkänningsfaktorn i aktiviteten anser vi gör att barnen känner att det dem gör är meningsfullt och roligt.

Luna + Jufoon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Båtracet - ny uppladdning

Aspen Båtrace - Grupp Aspen Sara Brändström, Bao Luu, Jenny Lindeman Kim, Julia Carlsson, Sara Liljenroth & Malin Flinck  ...