torsdag 26 april 2018

Lunas teknikuppgift


Återvinning och hållbar utveckling

Vi ska konstruera och bygga en buss med busschaufför – barnen kommer få möjlighet att bygga fler fordon. Vi ska fokusera på 3-5 år.

Vad behöver vi:
Ett paket mjölk/juice, 4 lock, lim, färg och annan dekoration, grillpinnar och sax

Användning i undervisningen:

I vårat arbete har vi tänkt att fokusera på dels olika sorters transportmedel. Med barnen tänker vi att man gör dem delaktiga genom att fråga hur dem tar sig till förskolan varje dag. För att sedan fråga dem hur deras eventuella transportmedel ser ut och skiljer sig från andra. Vi tänker också att man går igenom fördelar och nackdelar med dem varierande transportmedel som finns att tillgå. Till exempel är det bättre att ta bussen eller ta bilen? Har barnen åkt buss, flygplan, helikopter, tåg, spårvagn. I så fall kan man där också gå igenom skillnader på hastighet och längd till exempel.

Vårat fokusområde har dels också varit återvinning och hållbar utveckling. Det är en viktig del i förskolans verksamhet att arbeta med dessa ämnen. Genom att återvinna material och använda det i andra saker, som i vårat fall med mjölkpaket som kan med hjälp av andra material bli en buss.
Vi har även tänkt att fråga barnen vart man åker med vilket fordon? Hur kommer ni till affären? Vi valde att göra detta för att man tar sig till förskolan på många olika sätt och de kan påverka vardagen för barnen, många är dessutom fascinerade av fordon.

Konstruktionsövningar leder till att barnen utvecklar sin kreativitet. Men för att kunna vara kreativ är det en fördel att ha något att utgå ifrån, så som att de har sett olika fordon. (Bjurulf, 2013)

Redovisningen

Under redovisningen menar vi att vi blev missförstådda med vårat syfte med våran artefakt. Det handlar framförallt om att visa att det finns olika transportmedel och att dem fungerar på olika sätt. Att barnen skulle få testa arbeta och konstruera olika transportmedel och därmed se på deras skillnader i utseendet. Själva miljödelen ser vi bara som en sak som är värd att tänka på.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Båtracet - ny uppladdning

Aspen Båtrace - Grupp Aspen Sara Brändström, Bao Luu, Jenny Lindeman Kim, Julia Carlsson, Sara Liljenroth & Malin Flinck  ...