måndag 23 april 2018

Sammanfattning Vårknopparna


Sammanfattning av vår artefakt - Vårknopparna

Vi i vårknopparna har skapat en artefakt som föreställer en paddelbåt. Vi tog inspiration i barnens ständiga intresse för allt som rör vatten och hur det kan intressera barnen i undervisningen. Vi har gjort ett medvetet val som bygger på att vi som pedagoger gör en prototyp av en paddelbåt som sedan visas upp för barnen, som sedan ska få skapa sina egna paddelbåtar med hjälp av våran konstruktionsritning. Ritningen består av bilder med en kortare text, anpassad för barn i åldrarna 4-6 år. Vi valde just bilder för att göra det så konkret för barnen som möjligt.

En möjlig styrning att visa upp en färdig konstruktion och ritning kan tänkas men tanken med att styra barnen i denna riktningen bygger på att barnen ska få en erfarenhet för att sedan i enlighet med det tekniska arbetssättet som beskrivs i litteraturen själva utveckla båten vidare för att ge den nya och förbättrade egenskaper. Frågor vi hoppas ska kunna utmana barnen i det fortsatta arbetet är exempelvis hur båten kan röra sig framåt snabbare, vad för egenskaper och material som kan behövas då. Och genom ett naturvetenskapligt arbetssätt pröva sig framåt med det material vi erbjuder dem. Dels för att förbättra våran prototyp av paddelbåten men också testa egna hypoteser om förändringar av konstruktionen.

En tanke vår grupp har med artefakten är att den kan leda till naturvetenskapliga samtal med barnen om vad det är som får paddelbåten att röra sig framåt. Exempelvis fysikaliska fenomen i form av kraft, tekniska konstruktioner som vad elasticiteten i gummisnodden bidrar till men också hur en energiomvandling sker då lägesenergi går till rörelseenergi och paddelbåten kan röra sig framåt.



Hilma, Emma, Maria, Jenny & Emelie 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Båtracet - ny uppladdning

Aspen Båtrace - Grupp Aspen Sara Brändström, Bao Luu, Jenny Lindeman Kim, Julia Carlsson, Sara Liljenroth & Malin Flinck  ...