onsdag 25 april 2018

Teknikuppgift Hjul: Grupp Socker



Åldern vi riktar in hos mot är 2-6 år.

Inom vår teknik uppgift valde vi att fokusera på hjulet och detta skulle vi göra genom att konstruera en bil med hjälp av återvunnet material och sedan se testa friktion på en bil med eller utan hjul med hjälp av olika ingångar så som puttning, blåsning och det lutande planet.  Inom uppgiften använder vi oss även av en konstruktionsritning (algoritm) som stöd för hur barnen kan bygga sina bilar. Inom vår konstruktion hade vi till exempel valt att använda cd- skivor som hjul eftersom de rullar lättare på grund av att det är större och har en planare yta. Dock är det viktigaste är inte att det bygger bilarna exakt som ritningen utan vi vill att barnen kommer på egna idéer till t.ex hjul samt diskuterar och samspelar med varandra.
Under uppgiftens gång kopplar vi även den till John Dewey’s learning by doing som innebär att barn lär sig genom att vara aktiva skapa och konstruera i olika uttrycksformer. Vi kopplar även uppgiften till den proximalautvecklingszonen där vi blir centrala för barnens utveckling. 

Under redovisningens gång kände vi att vi inte var tydliga med det vi ville uppnå med vår undervisning. I huvudsak ville vi att barnen skulle få se hur hjulet fungerar i olika sammanhang och hur det förflyttar föremål. Alltså ville vi synliggöra friktionen hos hjulet med en mjölkkartongsbil med och utan hjul. Vi kände också att det blev missförstånd när vi fick frågan om valet av cd-skivor som hjul. Anledningen till valet av cd-skivor var för att dem är större och rullar lättare än de små mjölkkartongslock hjulen. Detta tänkte vi även att barnen skulle få testa för att synliggöra själva hjulet för barnen. De större hjulen skulle också underlätta för de allra minsta barnen att blåsa fart på bilen. 

Förskolans värdegrund och uppdrag: 
  • Verksamheten ska utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper 
  • Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor.  

Mål och riktlinjer: 
  • Utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar 
  • Utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap, och 
  • Utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö. 
  • Stimulera barnens samspel och hjälpa dem att bearbeta konflikter samt reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra 

Grupp: Socker- Kristoffer Jansson, Tobias Larsson, Emma Larsson, Lowa Rexrell, Evita Borg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Båtracet - ny uppladdning

Aspen Båtrace - Grupp Aspen Sara Brändström, Bao Luu, Jenny Lindeman Kim, Julia Carlsson, Sara Liljenroth & Malin Flinck  ...